“Ştiu că pare uşor ce fac, dar nu este”, a declarat Constantin Alexandru Bellu pentru romaningermania.ro.
Românul Constantin Alexandru Bellu (43 de ani), acrobatul care are un succes răsunător la emisiunea germană „Das Supertalent 2011”, spune că munceşte mult pentru a putea realiza asemenea acrobaţii pe saltelele elastice. El trăieşte în Elveţia de mai mulţi ani, dar a concurat pentru Germania.
Aflat în Varşovia pentru trei zile, la un festival de circ, Constantin Bellu a declarat telefonic, pentru site-ul romaningermania.ro, că se antrenează foarte mult: „Nu e chiar atât de uşor ceea ce fac, pare uşor, dar nu e (râde). În fiecare zi mă antrenez câteva ore, să zic cam două-trei ore pe zi”.
Constantin Bellu a fost, la vremea sa, unul dintre celebrii „copii de circ” ai României. El ne-a mărturisit că face acrobaţii de la 13 ani. În lumea circului şi-a trăit viaţa până acum iar din spectacolele susţinute şi-a câştigat existenţa. În prezent, banii încasaţi în turnee şi caravane îi asigură un trai decent lui şi copilului pe care-l creşte având grijă să nu-i lipsească nimic.
Stabilit în Elveţia, unde trăieşte împreună cu băieţelul său în vârstă de 7 ani, Constantin Alexandru Bellu speră că succesul la Supertalent, unde a ajuns în semifinale, îl va ajuta să aibă cât mai mulţi spectacori.
Constantin (Costin) Bellu: „Mi-am dorit mai mulţi spectatori decât cei pe care i-am avut în 30 de ani”
Constantin Bellu, căruia cunoscuţii îi spun Costin, îşi doreşte ca şi românii să poată să râdă, aşa cum o face publicul de la spectacolele sale. Atunci când a decis să se înscrie la emisiunea germană, acrobatul şi-a dorit să fie văzut de cât mai mulţi oameni cărora să le insufle o stare de spirit bună. „Mi-am dorit mai mulţi spectatori decât cei pe care i-am avut în 30 de ani”, mărturiseşte Costin.
Constantin Bellu îşi explică succesul la „Das Supertalent 2011” prin „simţul nativ de a putea face publicul să râdă într-un spectacol palpitant”.
Acrobatul român are viaţa împărţită între antrenamente şi aplauze, dar şi apăsări personale, care reies din povestea sa de viaţă. Astfel, copilăria şi-a dedicat-o antrenamentelor iar acum se întâlneşte cu fiul său doar „atunci când se poate”, fiind despărţit de soţie.
Devenit peste noapte cunoscut atât în Germania cât şi în România, Constantin Bellu nu pare să fie luat de „valul” succesului. A răspuns întrebărilor noastre cu modestie. El ne-a povestit că s-a născut în Bucureşti, unde şi-a petrecut şi o parte a copilăriei. O parte doar, deoarece cealaltă parte a fost dedicată muncii la Circul de Stat. „Spun sub această formă pentru ca marea parte a copilăriei mele am dedicat-o şi oferit-o acestei superbe şi interesante arte a circului, a acrobaţiilor şi a momentelor inedite”, ne-a explicat Constantin Bellu.
Când se referă la copilul său, cuvintele sale eliberează parcă un oftat adânc: „Trăiesc în Elveţia cu fiul meu, atunci când se poate, nu chiar mereu….Hm, nu că nu aş fi vrut, dar sunt despărţit, asta e viaţa …”.
“Am călătorit de la începutul carierei prin toată lumea”
Deşi a mers în străinătate încă de tânăr, pe vremea lui Ceauşescu, românul spune că pentru artişti aceste lucruri erau normale, chiar şi în acele vremuri: “Nu am fugit, am călătorit de la începutul carierei prin toată lumea, cu diferite numere şi spectacole. Pentru noi, ca artişti, nu era chiar o greutate aceea de a fi angajaţi de directori din altă ţară, la alte circuri sau spectacole diferite”.
Apoi continuă, spunând cum a ajuns să plece din ţară: ”Aşa că la un moment dat a sosit şi altă etapă din viaţa mea: căsătoria. Aşa s-a întâmplat să rămân în Elveţia”. Constantin Bellu precizează că acest lucru s-a întâmplat în anul 2000. Deja era de zece ani liber profesionist, statut pe care l-a avut în România după 1990.
“Am observat ce doreşte publicul: internaţional-show”
Constantin Bellu afirmă că a avut de multă vreme ideea de a participa la spectacolul televizat ”Das Supertalent 2011”, dar nu şi timpul necesar. Când a luat hotărârea de a se înscrie, a avut în vedere aşteptările şi dorinţele publicului. „Am decis că trebuie să fiu văzut de şi mai mulţi spectatori şi telespectatori decât cei pe care aceşti 30 de ani de circ mi-au dat posibilitatea să-i întâlnesc. Totodată, am observat ce doreşte acest public: internaţional – show. Când spui aşa ceva, te referi la mult mai mult: divertisment spectaculos, încordare maximă la ceea ce poţi demonstra, acest simţ nativ de a putea face spectatorul să râdă şi să fie cât mai palpitant pentru el, mai ales”, adaugă Constantin Bellu.
Ce le doreşte românilor din Germania? “O viaţă cât mai reală şi să poată să râdă aşa cum eu îi pot antrena (la râs- n.r.), când mă urmăresc la spectacolele pe care le dau în Germania. Să aibă toţi cât mai multă sănătate pe parcursul vieţii lor. Acestea sunt de altfel valabile pentru toţi românii”.
Dieter Bohlen l-a lăudat cum rar laudă pe cineva
Spectacolul acrobatic prestat la emisiunea germană de românul Costin Bellu a ţinut cu sufletul la gură toată asistenţa. Dacă la început publicul a fost doar curios, pe măsura desfăşurării exerciţiilor mulţimea a afişat feţe transfigurate de entuziasm. Oamenii l-au susţinut, l-au aclamat, l-au încurajat şi chiar au tremurat crezând că acrobatul este în pericol.
Nu a fost doar un spectacol acrobatic cum rar poţi vedea, ci şi un moment plin de suspans, cu accente de umor. Constantin Alexandru Bellu a demonstrat că poate fi nu numai o nărăvaşă “minge de ping-pong”, ci s-a dovedit un veritabil „One Man Show”, prin prestaţia sa de saltimbanc şi chitarist.
Faţă de juriul compus din Dieter Bohlen (fost solist la Modern Talking), Sylvie van der Vaart şi Motsi Mabuse, românul a avut un comportament total neaşteptat: le-a băut apa şi s-a răcorit, i-a stropit etc. Juratul Dieter Bohlen, solist al Modern Talking, a fost atât de plăcut surprins de prestaţia românului, cum rar i se întâmplă la această emisiune. Cert este că laudele tuturor par să fi depăşit amploarea salturilor acrobatului nostru.
De obicei, Dieter Bohlen este juratul cel mai greu de convins, presa criticându-l deseori pentru faptul că nu le vorbeşte prea frumos candidaţilor, pe unii ajungând chiar să-i jignească.
În Germania, în astfel de consursuri contează şi poveştile concurenţilor, publicul fiind alături de cei care au poveşti triste. Deocamdată, pe lângă spectacolul acrobatic, românul a mişcat şi inimile sensibile spunând că are un copil.
Predecesori români celebri: Naista, Matrix şi Omul-Vierme
Românca Petruţa Cecilia Kupper s-a bucurat de succes într-una din ediţiile anterioare ale acestei emisiuni. Ea a cântat dumnezeieşte la nai şi a impresionat publicul cu povestea sa. Venită de doar un an în Germania, ea a spus că vrea să-şi ajute sora bolnavă de schizofrenie. Publicul a fost de partea Petruţei şi mulţi au plâns.
În 2009, tot în Germania, Valentin Urse, un român plecat de 20 de ani din ţară şi fost campion al României la sărituri în apă, a făcut senzaţie la varianta nemţească a show-ului „Românii au talent”, alături de micuţa cântăreaţă Barbara Colceriu. Valentin Urse a fost supranumit Omul-Vierme deoarece a executat acrobaţii nemaivăzute îmbrăcat într-un costum tubular. În prezent, Omul-Vierme are o Soţie-Vierme şi un Copilaş-Vierme. Toţi fac senzaţie susţinând împreună spectacole în întreaga Europă.
Un alt român a cucerit publicul emisiunii similare din Marea Britanie. Razy Gogonea, stabilit la Manchester, a uimit telespectatorii şi juriul emisiunii „Britanicii au talent” cu un număr spectaculos inspirat din filmul Matrix.
Update: Acrobatul de excepţie: „Nu-mi câştig existenţa din curăţenie”
Românul Constantin Alexandru Bellu, care a sfidat la emisiunea germană „Das Supertalent” legile gravitaţiei dând un spectacol acrobatic de mare clasă şi cu accente de umor, spulberă acum – în exclusivitate pentru noi – ideea că ar face curăţenie pentru bani, vehiculată de unele tabloide din Europa.
El ne explică că s-a ajuns la astfel de interpretări din cauza neînţelegerilor de la filmările făcute de echipa postului german de televiziune, deoarece nu ştie foarte bine limba germană. „Am avut multe contacte cu ei, interviuri telefonice iar filmările au durat în total ore întregi, cu tot felul de întrebări şi răspunsuri. Nu pot spune că ştiu foarte bine germană, iar când am fost intervievat în rulotă au fost într-adevăr nişte glume fiindcă sunt un tip mai tipicar, îmi place ordinea şi să fac curat. Le-am spus că-mi place să fac curat la mine acasă, ba chiar le-am arătat şi cum spăl un geam”, povesteşte Constantin Bellu.
Acrobatul-artist este însă intrigat că ar putea să se înţeleagă că face bani din curăţenie, aşa cum a apărut în presa românească: „Cred că aţi văzut site-ul meu www.costinpity.com. Credeţi că eu aş fi persoana care să câştige bani făcând curat şi de aceea m-am prezentat la «Supertalent»? Să fim serioşi, nu-i aşa”.
În plus, deşi lucrează la circ, expresiile precum „circar” ori „saltimbac” nu îl încântă prea tare. El ar vrea ca astfel de erori să nu se mai strecoare, măcar de acum înainte, fiindcă încearcă să se concentreze la ceea ce are de făcut, fără ca atenţia să-i fie distrasă de interpretările greşite din ziare.
De altfel, odată apărut la emisiunea germană „Das Supertalent”, acrobatul Constantin Alexandru Bellu s-a aflat brusc în atenţia presei româneşti. Cum majoritatea ziarelor a tradus din germană iar datele oferite de Constantin Bellu au fost minime (era la Varşovia şi telefonul i-a sunat într-una), a fost posibilă strecurarea unor erori. Constantin Bellu vrea să lămurească câteva lucruri, „detaliat şi fără grabă, în acest moment”.
- Scamatoriile le poate prezenta un iluzionist, un acrobat- mai puţin.
- El locuieşte în Elveţia, şi nu în Germania (unde are doar o soră, cealaltă fiind în România).
Un articol de Gabriela Palade